Náš výber

Takmer všetci výrobcovia olivového oleja tvrdia, že ponúkajú ten najlepší, najkvalitnejší, najzdravší, najchutnejší ... Vieme však, že používajú silné marketingové nástroje, ktorými sa nás snažia presvedčiť a motivovať k nákupu. Keby bolo všetko tak, ako tvrdia, žili by sme vo svete, kde každá farma je rodinná s dlhoročnou tradíciou, v supermarketoch pravidelne kontrolujú čerstvosť tovaru a ráno sa rozprávajú s ovocím a zeleninou. Pričom v regáloch sa stretávame s olejmi, ktoré skrývajú za pekným obalom menej hodnotný obsah a iné sú zas riedené rafinovaným alebo repkovým olejom.

Je veľmi náročné vyznať sa v množstve informácií, ktorými sme dennodenne zahlcovaní, a preto až keď odkryjeme túto marketingovú clonu, zistíme, ktorý produkt je naozaj dobrý a ktorý iba prázdna reklama. Dôležité je vybrať kritériá, podľa ktorých sa rozhodujeme pri voľbe kvalitného oleja. Podstatné sú chemické údaje, ktoré často chýbajú na etiketách a zmyslové vlastnosti ako vôňa, chuť a iné. Individuálne sa nimi zaoberať je takmer nemožné.

Preto sme sa rozhodli nechať výber na odborníkoch
a za kritériá kvality extra panenských olivových olejov
sme zvolili najväčšie medzinárodné súťaže a výstavy.



Flos Olei


flos_olei
http://www.marco-oreggia.com/

Je to najväčší svetový sprievodca olivovými farmami a panenskými olivovými olejmi. Striktne vybraná porota zložená z odborných degustátorov vedených Marcom Oreggiom, redaktorom a publicistom, spolu s Laurou Marinelli, každý rok hodnotí približne 500 fariem a viac ako 600 značiek olejov zo 49 krajín sveta. Považuje sa za akúsi bibliu olivového oleja.

New York International Olive Oil Competition


nyiooc
http://www.bestoliveoils.com/


Táto medzinárodná súťaž bola založená v roku 2013 Curtisom Cordom, vydavateľom odborného časopisu Olive Oil Times. Ide o najväčšiu medzinárodnú udalosť týkajúcu sa olivového oleja v Spojených štátoch.

 

Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition


losangeles
http://www.fairplex.com/wos/olive_oil_competition/


Los Angeles Olive Oil Competition sa organizuje pod záštitou "L.A. County Fair" - jedného z najväčších regionálnych trhov v USA - kde porotu tvorí široký tím medzinárodných odborníkov. Každoročne sa tejto súťaže zúčastňuje cca 500 olivových olejov z celého sveta a je rozdelená na severnú a južnú pologuľu.

Sol D´Oro


soldoro

http://www.solagrifood.com/en/visitors-area/sol-doro-competition/

Veľmi uznávavá súťaž a výstava olivových olejov v Taliansku (Taliani vravia, že je to najdôležitejšia súťaž na svete, čo samozrejme všetci chápeme). Je súčasť poľnohospodárskeho veľtrhu Sol & Agrifood, ktorý sa koná v talianskej Verone. Súťaž sa zapísala do histórie pod názvom Leone D´ Oro v 90-tych rokoch, od roku 2002 zmenila názov na súčasný a od roku 2014 odohráva aj v Cape Town, kde sa stretáva kvalita olivových olejov z južnej pologule v zastúpení Chile, Argentína, Austrália, Uruguay a Južná Afrika.

 
Monocultivar olive oil competition


monocultivar

www.monocultivaroliveoil.com


Táto súťaž, ktorej prvý ročník sa uskutočnil v roku 2010, je jediná, ktorá sa špeciálne venuje najlepším jednoodrodovým (monocultivar) olivovým olejom sveta a prvá, ktorá dáva možnosť potvrdiť kvalitu olivových olejov priamo verejnosti bez odborných vedomostí a schopností. Koná sa každoročne v Miláne a jej súčasťou je aj súťaž Bio olivových olejov. Každá vzorka je posudzovaná porotou zloženou z 8 až 12 expertov.

 
Armonia


armoniajpg_2

http://www.oliveoilagency.org/

Od roku 2007 sa v talianskej Parme stretávajú výrobcovia, žurnalisti, foodblogeri, kuchári a konzumenti olivového oleja, aby oslávili jeho prítomnosť na tomto svete. Olivový olej je tu prezentovaný v rôznych kategóriách, kde najsilnejšia je sútaž robust, potom medium a najmenej intenzívna light. Zároveň sa tu rozoberajú súčasné moderné trendy v gastronómii a najlepší kuchári sveta prezentujú alternatívne využívania olivového oleja v kuchyni.

Biol


bioljpg_1

www.premiobiol.it

Najväčšia európska súťaž v kategórii bio, ktorá sa koná už od roku 1996 v talianskej Andrii (Bari), zhromažďuje približne 400 bio olivových olejov z približne 20 krajín sveta. Organizuje ju talianske konzorcium pre bio poľnohospodárstvo, ktoré sa 20 rokov stará o zveľaďovanie a propagáciu ekologického a organického prístupu k pestovaniu.
Posledný deň súťaže sa organizuje súbežne akcia Biol Kids, kde každý člen poroty vedie dvoch mladých junior "assaggiatori" (ochutnávači oleja) za účelom zvoliť víťaza súťaže Biol Kids prize.


Feinschmecker
 

feinschmecker


www.olivenoeltest.de

 

Prestížny nemecký gastronomický magazín der Feinschmecker organizuje od roku 2003 každoročne medzinárodnú súťaž, ktorej cieľom je poukázať na najlepšie olivové oleje sveta. Organizátori zhromažďujú viac ako 500 vysoko kvalitných olejov z celého sveta, aby z nich vybrali 50 najlepších, z ktorých sú vybraní celkoví víťazi cien. Výsledky tejto súťaže sú každoročne publikované v júnovom vydaní tohto magazínu.


Mario Solinas
 

mario-solinas

Mario Solinas

Mario Solinas je súťaž pod záštitou Medzinárodnej rady olivového oleja, ktorá je zatiaľ jediný oficiálny orgán rozhodujúci o kvalitatívnych normách, obchodných zákonoch a organoleptických podmienkach olivového oleja. Organizuje sa od roku 2001 a považuje sa za veľmi hodnotnú, aj napriek pravidelnej veľmi nízkej účasti talianskych producentov olivového oleja.


Oil China
 

oochina

http://www.eoliveoil.com/olive-oil/oliveoilcompeti...


Za posledné roky sa z Číny stal jeden z najväčších importérov olivového oleja na svete. Olivový olej tečie v Číne prúdom a svojimi benefitmi sa tak stal súčasťou ich kultúry stravovania. Táto cena, ktorá je súčasť programu Oil China od roku 2016 je najprestížnejšia udalosť týkajúca sa olivového oleja v Ázii. Je podporovaná čínskym parlamentom a importérskymi spoločnosťami z celého kontinentu.

 
Olive Japan
 
olive-japan

 

 

Je organizovaná asociáciou someliérov olivového oleja v Japonsku. Ide o veľmi uznávanú súťaž v Ázii, ktorá zhromažďuje medzinárodné olivové oleje a podporuje a prezentuje olivové oleje z Japonska, kde sa pestovanie olivovníkov stalo veľmi zaužívanou tradíciou a splynulo s kultúrou tejto krajiny.

 
 

 

Terraolivo


terraolivo

http://www.terraolivo.org/_EN/2015.php


Táto medzinárodná súťaž, ktorá sa koná v izraelskom Kfar Sava, je považovaná za najvýznamnejšiu súťaž olivového oleja v oblasti východného stredomoria a blízkeho východu. Z dôvodu rozmachu pestovania olivovníkov oblasti blízkeho východu, severnej Afriky a Indie v posledných rokoch, do súťaže sa zapája cca 500 vzoriek olivových olejov z približne 60 pestovateľských oblastí.


Olive Oil Zurich

 

zuricooch

https://www.zhaw.ch/en/lsfm/about-us/an-open-unive...

Už od roku 2001 sa na akademickej pôde Univerzity aplikovaných vied v Zurichu (ZHAW) stretávajú odborníci a široká verejnosť, aby zhodnotili sezónu olivových olejov. Súbežne s tým, ako experti odovzdávajú zlatú, striebornú a bronzovú medailu najlepším olivovým olejom daného roka, verejnosť hlasuje za najpopulárnejší olivový olej zvolený návštevníkmi.