Extra falošný olivový olej


rozmazanyobchod1
...Odrazu tresol s fľašou o stôl až šálky a popolníky zaštrngali. „Toto je to, čo si takmer každý vo svete myslí, že je extra panenský olivový olej! Táto vec zabíja kvalitný olej a vytláča poctivých výrobcov oleja z trhu. Pri víne môžeš etikete veriť. Ak sa tam píše „Dom Perignon 1964", potom je to to, čo je vo fľaši a nie minuloročný Beaujolais Nouveau. Champagne a Beaujolais v skutočnosti jeden druhého podporujú, šíriac prestíž a uznanie značiek francúzskych vín na oboch koncoch stupnice kvality. Ale etikety olivových olejov hovoria to isté, či už fľaša obsahuje vynikajúci olej alebo tieto výkaly..." Namieril krk fľaše na mňa ako zbraň, potom nadvihol svoje okuliare a prečítal etiketu. „Hovorí, čo každý olivový olej hovorí: 100% taliansky, lisovaný za studena, mletý kameňom, extra panenský..."
Pokrútil hlavou, akoby nemohol veriť vlastným očiam. „Extra panenský? Čo má tento olej spoločné s panenskosťou? Toto je kurva."

Tom Mueller -Extra Virginity


Aký olej je dostupný u nás v obchodoch?



Priblížme si aké olivové oleje sú dostupné u nás v regáloch. Populárne sú s logom supermarketu, nikto nevie z čoho boli vyrobené a za akých podmienok boli plnené do fliaš a plastových nádob, skladované a dopravované do obchodov – liter za 4€. Vždy ma zaujímalo, prečo tie extra panenské oleje z Lidla smrdia ako slnečnicový olej v plaste nájdený po roku na okne. Ďalej sú často dostupné Franz Josef, Gianna, Ballester, Blanqueta, niekedy sa stretneme aj s Carbonell, Carapelli, Bertolli, Sasso (všetko jedna spoločnosť Deoleo), Basso, Farchioni, Monini, Fillipo Berio, Olitalia atď ...
Napríklad Ocho 8 vyrába margarínová veľmoc Palma, Franz Josef zase Goral - ktovie z akých olív... Inak neviem prečo vzniklo u nás presvedčenie, že olivový olej Franz Josef je záruka kvality. Kvôli svojmu obalu, či názvu? Najlepší je opis oleja z Tesca: „Extra panenský olivový olej získaný v Španielsku z olív zozbieraných v Grécku." Uf.

V čom spočíva cena olivového oleja?


Výroba pravého extra panenského olivového oleja vyžaduje niekoľko fáz: prvá je zber olív a lisovanie, ktoré samo o sebe stojí výrobcu asi 12 euro za metrický cent, ďalej je potrebné pripočítať priemerné náklady na olivy asi 40/45 € za metrický cent, náklady na olivový mlyn a na samotný obal – sklenená fľaša spolu s nalievacím uzáverom môžu stáť cca 1 euro. Po zrátaní sa dostávame do ceny minimálne 10 eur za liter. A to sú len náklady bežných fariem.

Preto je teda na mieste otázka:

Ako môžu byť olivové oleje také lacné?

 

Znížené náklady na výrobu

Všetko, čo je hromadné, stráca na kvalite. Preto sa nikdy zelenina a ovocie z veľkofariem nepriblíži k chuti a kvalite produktov z lokálnych záhrad. Tak isto je to aj s olivovým olejom. Zvyšovanie kvantity na úkor kvality znamená nešetrný hromadný zber olív strojmi, dlhé časové úseky medzi zberom a lisovaním, ktoré zapríčiňujú oxidáciu a znehodnocovanie všetkých látok v olivách. Čo tak ďalšie faktory ako skladovanie a transport? Kto zaručí, že olej nestál v horúčavách na slnku dva dni vedľa skladu nášho obľúbeného supermarketu? Pretože cena je vždy na úkor kvality...

Sú zmiešané s lacnými olejmi

Menej ako 10% svetovej produkcie olivového oleja spĺňa kritériá „extra panenský". Odhaduje sa však, že až 50% všetkých olivových olejov je takto označených.

Znamená to, že tu existuje obrovský podvod na nás, konzumentoch olivového oleja, keď v domnienke zdravého životného štýlu ho veselo nakupujeme a lejeme na šaláty a cestoviny. Tento podvod si tu spokojne nažíva a veselo funguje ďalej. Už v roku 2012 zverejnili slovenské a české weby správy o falošných olivových olejoch magazínu dTest. Dokonca so stopami pesticídov a DDT!
„Jednalo sa o BIO oleje značky Billa naše bio extra panenský olej a Basso Organic Extra Virgin Olive Oil for Kids, teda výrobok určený deťom," uvádza šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Ďalší olej, ktorý obsahoval DDT, ale aj stopy ďalších dvoch pesticídov, sa volá Borges 100% Hojiblanca Olive ExtraVirgin Olive Oil. Olej Bertolli zas obsahoval vysoké hladiny rakovinotvorných polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Tom Mueller vo svojej knihe Extra Virginity píše o obrovských škandáloch v Taliansku, kde viac ako 40% extra panenského olivového oleja s označením 100% Taliansky, boli oleje zriedené s inými. V roku 2015 prenikol na verejnosť obrovský škandál, ktorý sa týka najväčších talianskych firiem. „Turínska prokuratúra vyšetruje spoločnosti Bertolli a Primadonna, Santa Sabina, Antica Badia, Carapell, Coricelli a Sasso." Nedávno, vo februári 2016, sa testovali olivové oleje v Nemecku a čuduj sa svete – cca polovica nielenže nespĺňala chuťové, čuchové a chemické vlastnosti, ale aj obsahovala pesticídy a stopy karcinogénov. Viac tu https://www.test.de/Olivenoel-Jedes-zweite-im-Test-ist-mangelhaft-4971053-0/

„Olivový olej je drahý"

Liter za 4 eurá alebo pol litra za 15? V čom je rozdiel? V tom, že si vychutnám nádhernú koncentrovanú chuť olív, do tela sa mi dostanú vitamíny a antioxidanty a zažijem vrchol umenia výroby olivového oleja, ktoré má na svete svoje miesto už tisíce rokov. Alebo si budem liať lacný olivový olej, ktorý má neznáme zloženie, slabú chuť a je vylisovaný z olív, ktoré prišli loďou zo severnej Afriky, strávili tam pár dní a pekne pohnili (zmes z olejov Európskej Únie a mimo nej).
Veď ako dlho nám vydrží fľaška? Tým, že bežný olivový olej je často nevýrazný, na vhodné dochutenie jedla ho treba použiť viac ako toho kvalitného. Tým sa zvyšuje energetická hodnota s minimálnym efektom. Keď si ako priemernú dávku na porciu určíme 1 polievkovú lyžicu, tak nám liter oleja vydrží približne mesiac pri každodennej konzumácii dvoch polievkových lyžíc. Čiže nie je to záležitosť spotreby za jeden či pár dní. A to je rozdiel...



http://it.blastingnews.com/economia/2016/01/olio-d-oliva-extravergine-come-riconoscere-l-originale-00717799.html
http://www.truthinoliveoil.com/
http://www.novinky.cz/ekonomika/386172-dalsi-obri-skandal-na-obzoru-italsti-vyrobci-olivoveho-oleje-celi-vysetrovani.html
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23723556.2015.1006077
http://www.badatel.net/falosny-olivovy-olej-je-vsade-ako-rozlisit-pravy-od-pancovaneho/